blog header

adesso Blog

Napjaink üzleti és informatikai életének az egyik legdivatosabb kifejezése a „cloud”, „cloud computing”. De mit is takar valójában a kissé futurisztikusnak ható felhő alapú számítástechnika?

A felhőszolgáltatások lehetővé teszik, hogy helyi adattárolás helyett a szervezeti rendszerek kiszervezésre kerüljenek külső szolgáltató által megosztott rendszerre. Egyszerűbben megfogalmazva úgy tekinthetünk a felhőben tárolt adatainkra, mint a bankban tárolt pénzünkre. Nincs fizikailag nálunk, de a kártya és a különféle bankok által kiadott alkalmazások segítségével ugyan úgy használhatjuk, rendelkezünk vele. Persze az egyszerű adattárolásnál jóval több lehetőség rejlik a felhőszolgáltatások használatában.

Számos előnnyel rendelkezik

  • Költséghatékony: felhő megoldás használatával jelentősen csökkenthető egy vállalat IT részlegre fordított büdzséje. A helyi adatközpontok, hardver- illetve szoftvervásárlásokra szánt kiadások nagymértékben redukálhatók.
  • Gyors és rugalmas: adataink csak pár kattintásra vannak tőlünk. Rugalmasan hozzáférünk, bármikor, bárhonnan elérhetők.
  • Skálázható: tovább csökkentve a vállalati költségeket, a felhőszolgáltatások teljesen igényeinkre szabhatók – mindig az igényelt mennyiségű erőforrást nyújtják. Így megfelelő beállítások esetén csak azért fizetünk, amit valóban használunk is.
  • Megbízható: a back-up folyamata a hagyományos adattárolással szemben jelentősen gyorsabb. A felhőszolgáltató redundáns rendszere biztosítja a folyamatos üzletmenetet, a vészhelyreállítást és a biztonsági mentések egyszerűbbé tételét.

Mint mindennek, a cloud szolgáltatásoknak is vannak hátrányai

  • Internet kapcsolat: bár manapság már szinte magától értetődő, hogy az internet-hozzáférés megfelelően működik a nap minden szakaszában, sajnos számolnunk kell a kockázattal, hogy probléma adódhat az interneteléréssel. Ekkor a szolgáltatásokat sem tudjuk elérni.
  • Hozzáférhetőség: óhatatlanul kisebb kontrollal fogunk rendelkezni adataink felett, ha egy külső szolgáltatónál tároljuk azokat.
  • Biztonság: a legtöbb felhőszolgáltató kiemelt figyelmet szán a támadások elleni védelemre, azonban fontos szem előtt tartani, hogy az online térben létező adatok és alkalmazások mindig nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A különböző igényekre reagálva több eltérő megoldás született. Számos felhő-számítástechnikai modell és szolgáltatás közül választhatunk. Elsőként az architektúrát szükséges meghatároznunk, hogy konkretizáljuk a felhőszolgáltatás megvalósítási típusát. Ez lehet nyilvános, magán- vagy hibrid megoldás.

A nyilvános, vagy publikus felhők esetében a kiszolgálók és tárhelyek az interneten keresztül érhetők el. A szolgáltatást egy közös infrastruktúra biztosítja.

A magán, azaz a privát felhő olyan infrastruktúra, mely kizárólag egy adott szervezet számára működik. Ez lehet vállalati hálózaton belül, vagy harmadik fél által üzemeltetett.

A hibrid felhő a fent ismertetett publikus és privát modellek kombinációja. Külön egységként léteznek, de összekötve működnek, ezúton mindkét modell előnyét kihasználva.

A felhőszolgáltatásokat típus szerint négy kategóriába sorolhatjuk: infrastruktúraszolgáltatás (IaaS), platformszolgáltatás (PaaS), kiszolgáló nélküli, valamint szoftverszolgáltatás (SaaS).

  • Infrastruktúraszolgáltatás – IaaS: infrastruktúraszolgáltatás esetén infrastruktúrára lehet előfizetni, tehát tárhely, kiszolgálók és operációs rendszerek bérelhetők. A díjfizetés általában használatalapú. Az infrastruktúra kezelése ugyan a bérlő feladata, de a hardverköltségek és karbantartási feladatok már a szolgáltatót terhelik.
  • Platformszolgáltatás – PaaS: a platformszolgáltatás már nem csak infrastruktúrát, de fejlesztéshez, teszteléshez is biztosít környezetet. Ez megkönnyíti a munkavállalók dolgát azáltal, hogy a felhő a kiszolgálókat, tárhelyet és az adatbázisok háttér-infrastruktúráját szolgáltatja. A szolgáltatás kezelése itt is a bérlő feladata.
  • Kiszolgáló nélküli megoldás: abban tér el a PaaS funkcióitól, hogy az infrastruktúra kezelése is átkerül a szolgáltató feladatkörébe, így a bérlőnek csak használnia kell a szolgáltatást, amivel a munkatársak hatékonysága nagyban növelhető, egy-egy projekt elkészítési ideje pedig csökkenthető.
  • Szoftverszolgáltatás – SaaS: a szoftverszolgáltatás nevéből adódóan szoftveralkalmazások használatát teszi lehetővé a felhőn keresztül. Az alkalmazások és a háttér-infrastruktúra üzemeltetése is a szolgáltató hatásköre.
Felhőszolgáltatás típusai

Felhőszolgáltatás típusai

A versenyképesség alapkövévé vált egy vállalat életében a felhőszolgáltatások használata/kínálása. Igaz ez az SAP-ra is, mivel a célpiac igényli a különböző cloud megoldásokat. Az adatok felhő alapú kezelésére, elemzésére, illetve a különböző megoldások integrálására jött létre az SAP Business Technology Platform.

A kereskedelmi és szolgáltató iparban használt ERP-k esetén, a monumentális mennyiségű adattal való munka megkönnyítése és felgyorsítása érdekében különösen hasznos áttérni a felhő alapú számítástechnikára. Költségcsökkentő ereje miatt igaz ez a mikro- és kisvállalkozásokra is. Összességében elmondható, hogy a számos pozitív tulajdonságának köszönhetően, és az átalakulóban lévő üzleti berendezkedés eredményeképpen a cloud technológia ismerete kiemelten fontos a piaci versenyképesség fenntartásához

Picture Vanda Tóth

Author Vanda Tóth

Vanda Tóth is SAP Developer and Consultant Trainee at adesso Hungary.


Our blog posts at a glance

Our tech blog invites you to dive deep into the exciting dimensions of technology. Here we offer you insights not only into our vision and expertise, but also into the latest trends, developments and ideas shaping the tech world.

Our blog is your platform for inspiring stories, informative articles and practical insights. Whether you are a tech lover, an entrepreneur looking for innovative solutions or just curious - we have something for everyone.

To the blog posts

Save this page. Remove this page.