blog header

adesso Blog

Bevezető

Mindennapi munkám során azt tapasztalom az ügyfeleinknél, hogy még mindig gyakran összekeverik a Fiori kifejezést a UI5-al. Általában az a mondat jön velem szembe, hogy „Nekünk minden alkalmazás Fiori, amit a Fiori Launchpad-ben látunk.” Ezt szeretném a blogbejegyzésemben letisztázni, hogy pontosan mi is a Fiori, mi tekinthető Fiori alkalmazásnak, mikor érdemes Fiori szakember segítségét kérni egy probléma megoldásához és hol vannak azok a pontok a rendszerben, amikor az SAP egy korábbi technológiát használ új köntösben.

Fiori

Aki SAP-val foglalkozik manapság, az biztosan sokat hallja a Fiori kifejezést, de mit takar ez a szó?

A Fiori az SAP termék tervezési rendszere, amely lehetővé teszi, hogy remek felhasználói élményt nyújtó üzleti alkalmazásokat hozzon létre. Az SAP Fiori alkalmazások készítéséhez különböző UI-technológiák használhatók, például az SAPUI5 keretrendszert, webkomponenseket vagy mobil iOS és Android SDK-t. A Fiori már a harmadik főverziónál tart, de szeretnék egy teljes áttekintést adni.

2013-ban, mikor az SAP hivatalosan bevezette a Fiori-t, egy jelentős lépést tett az SAP alkalmazások felhasználói élményének javítására. Az egyszerű, konzisztens és reszponzív kialakításra összpontosítva a Fiori – az első verzió mai nevén Fiori Classic – célja az volt, hogy egyszerűsítse a feladatokat és kellemes, gyors felületet biztosítson a felhasználók számára.

A Fiori tervezési irányelve öt alapvető szabályra épült:

1. Szerepkör-alapú:

Az SAP különböző tranzakciókat bontott szét, és azokat felhasználóbarát, interaktív alkalmazásokká alakította át, melyek csak a legfontosabb információkat mutatják a felhasználóknak. (Megjegyzés: Tehát az SAP nem korlátozni akarta felhasználókat azzal, hogy kevesebb információt mutat, hanem a végfelhasználók munkáját akarta gyorsítani és a túl sok mező, adathalmaz okozta stresszt szerette volna egyszerűsíteni.)

2. Reakciókészség:

Ha a Fiori az SAP HANA teljesítményével párosul, akkor az alkalmazások és a rendszer páratlan válasz- és lekérdezés-végrehajtási időt biztosít. (Megjegyzés: Megfelelően paraméterezett rendszer esetén.)

3. Egyszerű:

Annak érdekében, hogy az SAP Fiori egyszerű legyen, és megfeleljen a felhasználói igényeknek, az SAP 1-1-3 forgatókönyv szerint alakította ki. Ez azt jelenti, hogy 1 felhasználó, 1 felhasználási eset, maximum 3 nézet (lépés).

4. Zökkenőmentes élmény:

Az SAP az összes Fiori-alkalmazást ugyanazon a nyelven implementálta, így mondhatni rendszerfüggetlen.

5. Élvezetes:

Az SAP Fiorit úgy tervezték, hogy az ECC 6.0-val (és természetesen minden későbbi verzióval) együttműködjön, hogy a felhasználók számára egyszerű legyen, és a meglévő SAP-rendszerre telepíthető legyen, ezen felül megfeleljen a mai trendeknek és a felhasználók szívesen dolgozzanak vele.

Ezek az elvek vezérlik az alkalmazások fejlesztését, amelyek megfelelnek a felhasználó konkrét szerepének, és alkalmazkodnak a különböző eszközökhöz és képernyőméretekhez, miközben kezelik a felhasználó interakciókat.

A Fiori Classic bevezetése új életet lehelt az SAP ökoszisztémájába, és a felhasználók egy tiszta, intuitív és fókuszált felületet kaptak, amely nagyszerű eredményekhez vezet, és lerövidíti a tanulási görbét az új felhasználók számára.

A technológia és a felhasználói elvárások fejlődésével azonban egyértelmű, hogy további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a Fiori továbbra is az UX forradalom élvonalában maradjon.

Így értünk el a 2.0-ás verzióhoz, amely egy átmeneti állapot a Classic és a ma elérhető 3.0-ás verzió között.

A Fiori 2.0 egyik legnagyobb dobása a Fiori Launchpad bevezetése. Ez egy olyan hozzáférési pont a rendszerekhez, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az összes SAP-alkalmazást egy helyen érjék el (Single Point of Entry). A Launchpad testreszabható és könnyen használható felülettel rendelkezik, ami által a csempéket és az alkalmazásokat saját preferenciánk és funkciók szerint rendezhetjük. A Fiori Lanchpad lehetővé tette, hogy az SAP olyan alkalmazásokat is integráljon a Fiori világba, melyek alapvetően nem oda készültek – így már zökkenőmentesen lehet klasszikus SAP GUI-ra készült tranzakciók vagy Web Dynpro ABAP-al készült alkalmazások használatára egy helyről, anélkül hogy magát a keretrendszert, a Launchpad-et egyszer is elhagynánk. És itt utalnék vissza a blogom elején idézett mondatra: „Nekünk minden alkalmazás Fiori, amit a Fiori Launchpad-ben látunk.”

Míg az alapelvek mit sem változtak a kezdetektől, a felhasználói felület stílusa, a témák folyamatosan modernizálódtak, az integrációs lehetőségek (Fieldglass, Ariba, Concur, SuccessFactors, stb.) folyamatosan bővültek, míg végül megérkezett a legfrissebb verzió, a Fiori 3.0. Fejlesztése során a technológia legújabb vívmányait használták. A mesterséges intelligencia felhasználásával igyekszik hatékonyabbá tenni a vállalati szoftvereket. Minél több információval rendelkeznek a felhasználók, annál jobban tudják végezni a munkájukat, ám manapság az elérhető információk mennyisége nyomasztó lehet, így nehéz lehet megtalálni, amire szükség van. Az SAP Fiori 3.0 intelligens és testreszabható kezdőlapot biztosít, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával próbál segíteni arra koncentrálni, ami igazán fontos.

UI5

Elérkeztünk második főszereplőnkhöz, a UI5-hoz (SAPUI5 vagy OpenUI5 – erre később visszatérünk). De mi is az?

Röviden: Egy JavaScript-alapú webes felhasználói felület keretrendszer.

Van ilyen elég sok, igaz? React, Vue.js, Angular, stb. A lista szinte végeláthatatlan. Viszont a UI5 egy olyan keretrendszer, amely kifejezetten vállalati felhasználási eseteket céloz meg, lefedve mindent, ami ezzel együtt jár: hosszú távú kompatibilitás és támogatás, nemzetköziesítés, robusztusság, biztonság, hozzáférhetőség, tömeges adatkezelés, eszközök a támogatáshoz és a hatékony fejlesztéshez, valamint vödörszámra kínál funkciókat és UI elemeket. Végül, de nem utolsósorban, mindezt egy konzisztens, díjnyertes és jól átgondolt vizuális dizájnnal... Dobpergés! A Fiori-val valósítják meg. Tehát „Nincs kettő négy nélkül” 

Az SAP már 2008 körül elkezdte megalkotni a UI5-ot, mivel a korábbi UI-technológiáknak különböző hátrányai voltak, úgy mint:

  • Nem voltak bővíthetők, így az új funkciók eléréséhez folyamatosan szükség volt felületet fejlesztőkre – akiknek kapacitásaik nyilván végesek voltak.
  • A böngészőt ténylegesen csak megjelenítésre használták – nem volt implementálva eseménykezelés vagy bármilyen szintű üzleti logika. Ami problémák elkerülésére ugyan jó megoldás volt, viszont akadályozta az új böngészőfunkciók és a CSS alkalmazását.
  • Erősen kötődtek a backend verzióhoz, így akadályozta az ügyfeleket, hogy könnyen frissíthessék a felhasználói felületet újabb és modernebb verzióra.
  • Valamint a backend technológiája is befolyásoló tényező volt (ABAP vagy Java), ami használhatatlanná tette őket az akkoriban az SAP által felvásárolt más vállalatok számára.

Bár korábban is elérhető volt már, a UI5-ot egyértelműen 2013-ban ismerte meg a nagyvilág, mikor az SAP bejelentette a Fiori-t és vele együtt 25 olyan alkalmazást, amik már az új technológia használatával készültek – amit aztán alkalmazások százai és ezrei követtek már azóta.

És elérkeztünk az OpenUI5-hoz, azaz a nyílt forráskódú változathoz, hiszen 2013. decemberében bejelentették, hogy a UI5 "OpenUI5" néven lesz elérhető az Apache 2.0 nyílt forráskódú licenc alatt. Végül 2014. októberében a teljes forráskód elérhető lett Github-on és elindult egy nyílt együttműködés. Az OpenUI5 magában foglalja a SAPUI5 keretrendszer magját és számos vezérlőkönyvtárat, alapvetően a legtöbb dolgot, amin az SAP UI5-os csapatai dolgoznak. Azonban néhány, többnyire más részlegeken fejlesztett könyvtár nem része az OpenUI5-nek, csak az SAPUI5-ben érhető el, mivel ezek például túlságosan specifikusak az SAP felhasználási eseteihez, vagy olyan szellemi tulajdont tartalmaznak, amelyet nem szabad nyílt forráskódú licenc alatt kiadni.

Azóta a UI5 töretlenül fejlődik és javul biztonság, stabilitás, megbízhatóság és funkciók terén is. Nem véletlenül lett mára az új üzleti alkalmazások legkedveltebb fejlesztési keretrendszere, és még olyan egzotikus alkalmazásokhoz is használták, mint például az SAP Sports One, ahol az UI5 rugalmassága tündököl.

Táblázatos összehasonlítás

Nem is összehasonlítás, inkább egymás mellé állítás és egyértelműsítés.

Összegzés és lezárás

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a Fiori és a UI5 kéz a kézben jár, azonban nem szabad egyiket a másikkal keverni és azt sem szabad elfelejteni – egy ismert közmondást SAP nyelvre átírva – Nem mind Fiori, ami fénylik!

FELHASZNÁLT FORRÁSOK:

1) OVERVIEW OF UI TECHNOLOGIES AND KEY FEATURES (SAP.COM)

2) A BRIEF HISTORY OF OPENUI5 (AND SAPUI5) - SAP COMMUNITY

Picture István Herman

Author István Herman

István Herman is IT Consultant and Teamleader at adesso.


Our blog posts at a glance

Our tech blog invites you to dive deep into the exciting dimensions of technology. Here we offer you insights not only into our vision and expertise, but also into the latest trends, developments and ideas shaping the tech world.

Our blog is your platform for inspiring stories, informative articles and practical insights. Whether you are a tech lover, an entrepreneur looking for innovative solutions or just curious - we have something for everyone.

To the blog posts

Save this page. Remove this page.